sunnuntai 31. elokuuta 2025

Miksi tomaatit eivät kypsy?

Kävelin kasvihuoneelle elokuun lopulla odottavin mielin. Vihreät tertut roikkuivat painavina, ja olin jo melkein maistavani makean tomaatin suussa. Päivät kuluivat, mutta väri ei muuttunut – tomaatit pysyivät sitkeästi vihreinä, vaikka odotin punastumisen ihmettä. Tämä on monelle kotipuutarhurille tuttu pettymys: miksi tomaatit eivät kypsy?



Syyt hitaaseen kypsymiseen

Tomaatin kypsymiseen vaikuttaa moni asia, ja usein kyse on useiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta:

  1. Lämpötila
    Tomaatit viihtyvät parhaiten, kun päivälämpötila on noin +21–27 °C ja yöt eivät viilene liikaa. Jos ilma on liian kylmä (alle +12 °C), kypsyminen pysähtyy. Myös liian kuuma (yli +30 °C) voi hidastaa värin vaihtumista, sillä tomaatin kypsymisestä vastaava lykopeeni ei muodostu kunnolla.

  2. Valon määrä
    Vaikka tomaatit tarvitsevat aurinkoa kasvaakseen, liika kirkas valo voi itse asiassa hidastaa punastumista. Tomaatit kypsyvät parhaiten tasaisessa lämmössä, eivät suorassa paahtavassa auringossa.

  3. Liika typpi
    Jos lannoituksessa on käytetty paljon typpeä, kasvi kasvattaa reheviä lehtiä ja vartta, mutta hedelmien kypsyminen jää hitaaksi. Tasapainoinen lannoitus auttaa ohjaamaan voimaa juuriin ja hedelmiin.

  4. Kasvin oma aikataulu
    Kaikki lajikkeet eivät kypsy samaan tahtiin. Varhaiset lajikkeet ehtivät kypsiksi jo heinäkuussa, mutta isot pihvitomaatit saattavat odottaa elokuun loppuun tai syyskuuhun asti.

Mitä tehdä jos tomaatit eivät kypsy?

  • Poista ylimääräisiä lehtiä terttujen ympäriltä – näin aurinko ja lämpö pääsevät hedelmiin paremmin.

  • Rajoita kastelua loppukesästä, se ohjaa kasvin energiaa hedelmiin.

  • Nypi pois kukkia ja latvoja, jos tiedät, etteivät uudet raakileet ehdi kypsyä.

  • Sisälle kypsyttely: vihreät tomaatit voi nostaa sisälle ja laittaa esimerkiksi sanomalehden päälle omenan tai banaanin viereen – niiden erittämä etyleenikaasu nopeuttaa kypsymistä.

Tarinan opetus

Kun lopulta ensimmäinen terttu kypsyi, huomasin yhden tärkeän asian: tomaatti ei katso kelloa eikä kalenteria. Se kypsyy silloin, kun olosuhteet ovat kohdallaan. Ja ehkä juuri siinä piilee sen viehätys – pienessä odottamisen jännityksessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Paholaisenhillo – maailman paras ohje tulisen makeaan herkkuun

Jos minun pitäisi valita yksi resepti, jolla hurmata ystävät juustolautasen äärellä, se olisi ehdottomasti paholaisenhillo. Tämä makean tuli...