keskiviikko 6. elokuuta 2025

🍅 Tomaattitaivas keittiössä – miten sadosta syntyi säilykkeitä, mukana myös paholaisen hillo

Heinäkuu hujahti ohitse, ja kasvihuoneen tomaatit kypsyivät kilpaa auringon kanssa. Välillä tuntui, ettei mikään määrä kastelua tai tukinaruja riittänyt – tomaatit kasvoivat, kiipesivät ja punastuivat päivä päivältä enemmän. Mutta sitten koitti se hetki, kun tomaatit eivät enää mahtuneet kulhoihin, koreihin tai edes jääkaappiin. Oli pakko pysähtyä miettimään: mitä tästä kaikesta voisi tehdä?

Olin haaveillut jo keväällä tomaattien jatkojalostamisesta. Ajatuksena ei ollut vain säilyttää satoa talveen, vaan valmistaa jotain sellaista, mikä herättää kesän maut henkiin vielä tammikuun hämärissä. Tartuin siis veitseen, kattilaan ja vanhoihin resepteihin – ja muutamaan uuteen kokeiluun. Tässä tarinassa kerron, mitä kaikkea syntyi.




🔥 Paholaisen hillo – tulista, makeaa ja täyttä rakkautta

Ensimmäinen keitos oli selvä. Paholaisen hilloon olin törmännyt joskus ystävän juustotarjottimella, ja se jäi mieleen: makean tulinen, täyteläinen ja koukuttava.

Hillo syntyi näin:

  • Kuorin ja pilkoin kilon verran tomaatteja, lisäsin joukkoon punaisia paprikoita, valkosipulia ja sopivasti chiliä.

  • Keitin seosta pitkään ja hartaasti, lisäten sokeria ja etikkaa.

  • Lopuksi soseutin kaiken sileäksi ja purkitin.

Tulos oli taivaallinen. Tätä hilloa voisi syödä melkein mihin tahansa: juustojen kanssa, hampurilaisen väliin tai vaikka lohen kylkeen.


🍝 Tomaattikastiketta pastalle – arjen pelastaja

Seuraavaksi halusin tehdä jotain, mikä helpottaisi arkea. Itse tehty tomaattikastike on niin yksinkertainen, mutta maku on kaukana valmiskastikkeista.

Kastikkeeseen laitoin:

  • Tomaatteja, sipulia, valkosipulia, chiliä ja yrttejä.

  • Kuullotin sipulit ja chilin oliiviöljyssä, lisäsin tomaatit ja annoin hautua kunnolla.

  • Lopuksi soseutin ja purkitin.

Nyt pakastimessa odottaa useampi rasia kastiketta, joka pelastaa kiireisen päivän. Vain pasta kiehumaan, ja pöytään tulee ruoka, joka maistuu aidolta.


🌿 Kuivatut tomaatit – kuin aurinkoa purkissa

Kolmas kokeilu oli kuivatut tomaatit öljyssä. Leikkasin luumutomaatit puoliksi, ripottelin niihin suolaa ja kuivatin uunissa matalalla lämmöllä useita tunteja. Kun ne olivat nahkeita ja täynnä makua, purkitin ne valkosipulin ja yrttien kanssa ja kaadoin päälle oliiviöljyä.

Tuloksena oli makupommi. Näitä voi syödä sellaisenaan, lisätä salaattiin tai käyttää vaikka leivän päällä. Jokainen suupala tuo mieleen kesän lämmön.


🍅 Tomaattisose – yksinkertainen ja monikäyttöinen

Osan tomaateista halusin säilöä ilman suurempia mausteita. Tein siis perinteistä tomaattisoseetta: pelkät kuoritut tomaatit, vähän suolaa ja pitkä keittoaika.

Tämä toimii myöhemmin keittojen, patojen ja pizzan pohjana. Pienet purkit pakastimeen, ja vuoden mittaan voi avata kesän maun uudestaan ja uudestaan.


🍛 Chutney – yllätyssuosikki

Viimeinen kokeilu oli uusi tuttavuus: tomaatti-chutney. Sokeria, etikkaa, inkivääriä ja mausteita – vähän kuin hillo, mutta eksoottisempi. Yllättävää oli, kuinka hyvin tämä sopii vaikka uunijuuresten tai kanan kanssa. Tätä teen varmasti uudestaan.


🧺 Sadon jälkimaku

Tomaattien säilöntä ei ollut vain säilöntää. Se oli paluu kesän hetkiin: ensimmäisiin raakileisiin, kastelukannun raahaamiseen helteessä, vihdoin punastuneisiin hedelmiin. Kun nyt katson rivissä seisovia lasipurkkeja, voin melkein haistaa kasvihuoneen ja tuntea auringon lämpimän tuoksun.

Jos sinun keittiössäsi odottaa ylikypsiä tomaatteja, kokeile jotakin näistä resepteistä. Tai vaikka kaikkia. Yksi tomaatti kerrallaan voi pullottaa kokonaisen kesän.


🍅 Nämä valmistuivat:

  • Paholaisen hillo – tulinen, makea lisuke

  • Tomaattikastike – arjen helppo herkku

  • Kuivatut tomaatit öljyssä – naposteltavaa ja pastaan

  • Tomaattisose – pohja keitoille ja pizzoille

  • Tomaatti-chutney – mausteinen yllätys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Voiko chilit kypsyttää loppuun sisätiloissa?

  Syksyn lähestyessä monella kotipuutarhurilla on sama kysymys: mitä tehdä kasvihuoneeseen tai parvekkeelle jääville chileille, joiden hedel...