sunnuntai 10. elokuuta 2025

Miten säilöä chilit – parhaat menetelmät talven varalle

Kun elokuu alkaa kääntyä syyskuuksi chilipuskien lehvästöissä roikkuu kymmenittäin tulisia aarteita. Jokainen kotipuutarhuri tietää sen hetken, kun sato on parhaimmillaan – ja samalla kiire iskee: miten nämä kaikki saadaan talteen ennen kuin syksyn kylmyys vie terän? Chilit säilyvät tuoreina vain hetken, mutta oikeilla menetelmillä niiden tulisuus ja aromi voi ilahduttaa koko talven.



1. Pakastaminen – helpoin ja nopein tapa

Pakastaminen on ehkä yksinkertaisin keino, eikä se vaadi muuta kuin puhtaat chilit ja pakastuspussit.

  • Pese ja kuivaa chilit huolellisesti.

  • Poista kannat ja halutessasi myös siemenet (ne tuovat lisää tulisuutta).

  • Leikkaa paloiksi tai jätä kokonaisiksi.

  • Pakasta annospusseissa, jotta voit sulattaa vain tarvittavan määrän kerrallaan.

Pakastetut chilit sopivat erinomaisesti pataruokiin, kastikkeisiin ja wokkeihin – maku säilyy lähes ennallaan.

2. Kuivaaminen – chilijauhetta ja -murskaa

Kuivattaminen korostaa chilin makua ja tekee siitä helppokäyttöistä maustetta.

  • Leikkaa chilit pitkittäin ja poista siemenet, jos haluat miedompaa jauhetta.

  • Kuivaa ne kuivurissa, uunissa (noin 50–60 °C, luukku hieman raollaan) tai ripusta lämpimään ja kuivaan paikkaan.

  • Kun chilit ovat täysin kuivia ja rapsakoita, jauha ne jauheeksi tai murskaa pieniksi hiutaleiksi.

Näin saat omaa kotitekoista chilijauhetta, jonka maku pesee kaupan versiot mennen tullen.

3. Etikkasäilöntä – makua ja näyttävyyttä

Etikkaliemessä säilötyt chilit sopivat lisukkeeksi ja ruuanlaittoon.

  • Valmista liemi: 2 dl etikkaa, 2 dl vettä, 2 rkl sokeria, 1 rkl suolaa, mausteita maun mukaan (valkosipulia, pippuria, yrttejä).

  • Lämmitä liemi kiehuvaksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin ladottujen chilien päälle.

  • Sulje purkit ja anna maustua viikko ennen käyttöä.

Tuloksena on kirpeän tulinen lisäke, joka toimii erityisesti salaateissa ja tacoissa.

4. Chilihillo – makea ja tulinen herkku

Chilihillo on täydellinen juustojen, grilliruuan ja hampurilaisten kaveri.

  • Silppua 500 g chilejä ja 2 punaista paprikaa.

  • Keitä ne kattilassa 3 dl hillosokerin, 2 dl omenaviinietikan ja 1 dl veden kanssa.

  • Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee.

Hillo säilyy steriloiduissa purkeissa kuukausia ja on taatusti illanistujaisten hitti.

5. Öljyyn säilöminen – mausteinen öljy

Chiliöljy antaa potkua salaatinkastikkeisiin ja paistamiseen.

  • Kuivaa chilit täysin (ettei öljyyn jää kosteutta, mikä voi aiheuttaa pilaantumista).

  • Laita ne lasiastiaan ja kaada päälle hyvälaatuista oliiviöljyä.

  • Anna maustua viikko huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin.


Vinkki: Kun säilöt chilejä, käytä aina puhtaita välineitä ja steriloituja purkkeja. Näin varmistat, että tuliset aarteesi säilyvät turvallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Talvivalkosipulin istutusaika on käsillä

  Talvivalkosipulin istutus –  ohjeita runsaan sadon varmistamiseen Syksyn ensimerkit olivat ilmassa, kun maa alkoi tuoksua kostealta ja il...