sunnuntai 10. elokuuta 2025

Miten säilöä chilit – parhaat menetelmät talven varalle

Kun elokuu alkaa kääntyä syyskuuksi chilipuskien lehvästöissä roikkuu kymmenittäin tulisia aarteita. Jokainen kotipuutarhuri tietää sen hetken, kun sato on parhaimmillaan – ja samalla kiire iskee: miten nämä kaikki saadaan talteen ennen kuin syksyn kylmyys vie terän? Chilit säilyvät tuoreina vain hetken, mutta oikeilla menetelmillä niiden tulisuus ja aromi voi ilahduttaa koko talven.



1. Pakastaminen – helpoin ja nopein tapa

Pakastaminen on ehkä yksinkertaisin keino, eikä se vaadi muuta kuin puhtaat chilit ja pakastuspussit.

  • Pese ja kuivaa chilit huolellisesti.

  • Poista kannat ja halutessasi myös siemenet (ne tuovat lisää tulisuutta).

  • Leikkaa paloiksi tai jätä kokonaisiksi.

  • Pakasta annospusseissa, jotta voit sulattaa vain tarvittavan määrän kerrallaan.

Pakastetut chilit sopivat erinomaisesti pataruokiin, kastikkeisiin ja wokkeihin – maku säilyy lähes ennallaan.

2. Kuivaaminen – chilijauhetta ja -murskaa

Kuivattaminen korostaa chilin makua ja tekee siitä helppokäyttöistä maustetta.

  • Leikkaa chilit pitkittäin ja poista siemenet, jos haluat miedompaa jauhetta.

  • Kuivaa ne kuivurissa, uunissa (noin 50–60 °C, luukku hieman raollaan) tai ripusta lämpimään ja kuivaan paikkaan.

  • Kun chilit ovat täysin kuivia ja rapsakoita, jauha ne jauheeksi tai murskaa pieniksi hiutaleiksi.

Näin saat omaa kotitekoista chilijauhetta, jonka maku pesee kaupan versiot mennen tullen.

3. Etikkasäilöntä – makua ja näyttävyyttä

Etikkaliemessä säilötyt chilit sopivat lisukkeeksi ja ruuanlaittoon.

  • Valmista liemi: 2 dl etikkaa, 2 dl vettä, 2 rkl sokeria, 1 rkl suolaa, mausteita maun mukaan (valkosipulia, pippuria, yrttejä).

  • Lämmitä liemi kiehuvaksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin ladottujen chilien päälle.

  • Sulje purkit ja anna maustua viikko ennen käyttöä.

Tuloksena on kirpeän tulinen lisäke, joka toimii erityisesti salaateissa ja tacoissa.

4. Chilihillo – makea ja tulinen herkku

Chilihillo on täydellinen juustojen, grilliruuan ja hampurilaisten kaveri.

  • Silppua 500 g chilejä ja 2 punaista paprikaa.

  • Keitä ne kattilassa 3 dl hillosokerin, 2 dl omenaviinietikan ja 1 dl veden kanssa.

  • Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee.

Hillo säilyy steriloiduissa purkeissa kuukausia ja on taatusti illanistujaisten hitti.

5. Öljyyn säilöminen – mausteinen öljy

Chiliöljy antaa potkua salaatinkastikkeisiin ja paistamiseen.

  • Kuivaa chilit täysin (ettei öljyyn jää kosteutta, mikä voi aiheuttaa pilaantumista).

  • Laita ne lasiastiaan ja kaada päälle hyvälaatuista oliiviöljyä.

  • Anna maustua viikko huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin.


Vinkki: Kun säilöt chilejä, käytä aina puhtaita välineitä ja steriloituja purkkeja. Näin varmistat, että tuliset aarteesi säilyvät turvallisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Voiko chilit kypsyttää loppuun sisätiloissa?

  Syksyn lähestyessä monella kotipuutarhurilla on sama kysymys: mitä tehdä kasvihuoneeseen tai parvekkeelle jääville chileille, joiden hedel...