Kun elokuu alkaa kääntyä syyskuuksi chilipuskien lehvästöissä roikkuu kymmenittäin tulisia aarteita. Jokainen kotipuutarhuri tietää sen hetken, kun sato on parhaimmillaan – ja samalla kiire iskee: miten nämä kaikki saadaan talteen ennen kuin syksyn kylmyys vie terän? Chilit säilyvät tuoreina vain hetken, mutta oikeilla menetelmillä niiden tulisuus ja aromi voi ilahduttaa koko talven.
1. Pakastaminen – helpoin ja nopein tapa
Pakastaminen on ehkä yksinkertaisin keino, eikä se vaadi muuta kuin puhtaat chilit ja pakastuspussit.
-
Pese ja kuivaa chilit huolellisesti.
-
Poista kannat ja halutessasi myös siemenet (ne tuovat lisää tulisuutta).
-
Leikkaa paloiksi tai jätä kokonaisiksi.
-
Pakasta annospusseissa, jotta voit sulattaa vain tarvittavan määrän kerrallaan.
Pakastetut chilit sopivat erinomaisesti pataruokiin, kastikkeisiin ja wokkeihin – maku säilyy lähes ennallaan.
2. Kuivaaminen – chilijauhetta ja -murskaa
Kuivattaminen korostaa chilin makua ja tekee siitä helppokäyttöistä maustetta.
-
Leikkaa chilit pitkittäin ja poista siemenet, jos haluat miedompaa jauhetta.
-
Kuivaa ne kuivurissa, uunissa (noin 50–60 °C, luukku hieman raollaan) tai ripusta lämpimään ja kuivaan paikkaan.
-
Kun chilit ovat täysin kuivia ja rapsakoita, jauha ne jauheeksi tai murskaa pieniksi hiutaleiksi.
Näin saat omaa kotitekoista chilijauhetta, jonka maku pesee kaupan versiot mennen tullen.
3. Etikkasäilöntä – makua ja näyttävyyttä
Etikkaliemessä säilötyt chilit sopivat lisukkeeksi ja ruuanlaittoon.
-
Valmista liemi: 2 dl etikkaa, 2 dl vettä, 2 rkl sokeria, 1 rkl suolaa, mausteita maun mukaan (valkosipulia, pippuria, yrttejä).
-
Lämmitä liemi kiehuvaksi ja kaada puhtaisiin purkkeihin ladottujen chilien päälle.
-
Sulje purkit ja anna maustua viikko ennen käyttöä.
Tuloksena on kirpeän tulinen lisäke, joka toimii erityisesti salaateissa ja tacoissa.
4. Chilihillo – makea ja tulinen herkku
Chilihillo on täydellinen juustojen, grilliruuan ja hampurilaisten kaveri.
-
Silppua 500 g chilejä ja 2 punaista paprikaa.
-
Keitä ne kattilassa 3 dl hillosokerin, 2 dl omenaviinietikan ja 1 dl veden kanssa.
-
Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes seos sakenee.
Hillo säilyy steriloiduissa purkeissa kuukausia ja on taatusti illanistujaisten hitti.
5. Öljyyn säilöminen – mausteinen öljy
Chiliöljy antaa potkua salaatinkastikkeisiin ja paistamiseen.
-
Kuivaa chilit täysin (ettei öljyyn jää kosteutta, mikä voi aiheuttaa pilaantumista).
-
Laita ne lasiastiaan ja kaada päälle hyvälaatuista oliiviöljyä.
-
Anna maustua viikko huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin.
Vinkki: Kun säilöt chilejä, käytä aina puhtaita välineitä ja steriloituja purkkeja. Näin varmistat, että tuliset aarteesi säilyvät turvallisesti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.