sunnuntai 24. elokuuta 2025

Lemon Drop – ensimmäinen sato viivästyksistä huolimatta

Huhtikuussa kasvihuoneessa sattui harmillinen takaisku. Lämmitin ei käynnistynytkään kylminä öinä, ja taimet pääsivät paleltumaan. Käytännössä kaikki chilit ja paprikat joutuivat aloittamaan kasvunsa alusta. Silloin tuntui, että koko satokausi oli menetetty ennen kuin se ehti kunnolla alkaakaan.

Onneksi kasvit ovat sitkeitä. Vaikka Lemon Drop -chilini jäi jälkeen kasvussa, se on vähitellen kiriä ottanut. Tänään sain vihdoin poimittua ensimmäisen kypsän chilin – ja kyllä, odotus palkittiin!

Lemon Drop on kotoisin Etelä-Amerikasta ja tunnetaan myös nimellä Ají Limón. Sen keltaiset, hieman pitkulaiset hedelmät ovat raikkaan sitruunaisia niin maultaan kuin tuoksultaankin. Maistoin heti ensimmäisen kypsyneen chilin, ja voin sanoa: tulisuutta tästä lajikkeesta löytyy, mutta samalla siinä on herkullinen hedelmäisyys, joka tekee siitä monikäyttöisen keittiössä.

Mikä Lemon Drop oikeastaan on?

  • Alkuperä: Peru ja Bolivia, kuuluu Capsicum baccatum -sukuun.

  • Kasvi kasvaa reheväksi, usein yli metrin korkuiseksi.

  • Hedelmä on 5–7 cm pitkä ja kypsyessään kirkkaan keltainen.

  • Tulisuus: 30 000–50 000 Scovillen asteikolla → keskiluokan chili, napakka mutta ei liian polttava.

Vinkkejä kasvatukseen

Lemon Dropilla on pitkä kasvukausi, joten siemenet kannattaa kylvää jo tammi–helmikuussa. Se viihtyy valoisassa ja lämpimässä, ja kasvihuone tarjoaa sille parhaat olosuhteet Suomessa. Latvominen auttaa pitämään kasvuston tukevana ja voi lisätä sadon määrää. Kastelussa tärkeintä on tasaisuus – ei liikaa märkyyttä, mutta ei myöskään kuivumista.

Maku ja käyttö keittiössä

Lemon Dropin maku on ainutlaatuinen: raikas, sitruunainen ja hedelmäinen tulisuus. Se sopii erinomaisesti:

  • kalaruokiin ja äyriäisille

  • kanalle ja kasvisruokiin

  • salsaan ja kastikkeisiin

  • chutneyihin ja mausteseoksiin

  • kuivattuna ja jauhettuna yleismausteeksi

  • fermentointiin, esimerkiksi chilihapate tai chili-kimchi

Se yhdistyy upeasti myös hedelmiin, kuten mangoihin ja ananakseen, jolloin syntyy eksoottisia makupareja.


Vaikka sato jäi tänä vuonna myöhäiseksi, jokainen kypsä chili tuntuu nyt erityisen arvokkaalta. Tämä muistuttaa siitä, että viljelyssä joutuu joskus pettymään ja aloittamaan alusta – mutta samalla onnistumisen hetket tuntuvat entistä palkitsevammilta. Lemon Drop todisti sen jälleen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Paholaisenhillo – maailman paras ohje tulisen makeaan herkkuun

Jos minun pitäisi valita yksi resepti, jolla hurmata ystävät juustolautasen äärellä, se olisi ehdottomasti paholaisenhillo. Tämä makean tuli...