sunnuntai 14. syyskuuta 2025

Voiko chilit kypsyttää loppuun sisätiloissa?

 


Syksyn lähestyessä monella kotipuutarhurilla on sama kysymys: mitä tehdä kasvihuoneeseen tai parvekkeelle jääville chileille, joiden hedelmät eivät ole vielä täysin kypsyneet? Onneksi chilit voi kypsyttää loppuun myös sisätiloissa – ja usein onnistuneesti.

Miksi kypsyttäminen sisällä kannattaa?

  • Suomen syksy tulee nopeasti, ja yöpakkaset voivat yllättää.

  • Sisälle nostetut chilit jatkavat kypsymistään valmiiden hedelmien osalta, vaikka kasvun vaihe pysähtyisi.

  • Näin saat sadon talteen eikä se jää säiden armoille.

Käytännön vinkit kypsyttämiseen

  1. Nosta kasvi kokonaisena ruukussa sisälle valoisaan paikkaan. Paras olisi eteläikkuna tai kasvivalo.

  2. Jos valoa on vähän, voit leikata oksia, joissa on raakileita, ja laittaa ne maljakkoon vedellä. Kypsyminen jatkuu yllättävän hyvin myös näin.

  3. Lämpötila kannattaa pitää huoneenlämmössä (20–23 °C). Liian kylmä hidastaa kypsymistä.

  4. Ilmankierto: vältä liiallista kosteutta, jotta hedelmät eivät homehdu.

  5. Maltti: kypsyminen voi kestää viikoista yli kuukauteen lajikkeesta riippuen.

Entä jos kasvi on liian suuri sisälle?

Jos chili on kasvanut niin suureksi, ettei sitä pysty siirtämään sisätiloihin, voit silti pelastaa sadon:

  • Leikkaa oksia talteen ja laita ne maljakkoon vedellä – hedelmät kypsyvät siinäkin.

  • Kerää raakileet irti ja anna niiden jälkikypsyä paperipussissa. Laita joukkoon omena tai tomaatti, jotka vapauttavat etyleeniä ja nopeuttavat kypsymistä.

  • Typistä kasvia: suuria pensaita voi leikata reilusti, jolloin ne mahtuvat ruukkuineen sisälle. Samalla saat oksista pistokkaita.

  • Anna lisäaikaa ulkona: jos pakkaset eivät vielä uhkaa, kasvin voi jättää kasvupaikalleen ja suojata harsoilla kylminä öinä.

Kokemuksen ääni

Itse olen nostanut sisälle Lemon Dropin ja muutaman Habaneron, jotka olivat vielä vihreitä. Kasvivalon alla ne kypsyivät kauniin keltaisiksi ja punaisiksi. Kun taas yksi kasvihuoneessa kasvanut chili oli niin iso, ettei sitä saanut ovesta sisälle, ratkaisuksi löytyi oksien katkaisu – ja maljakkoon nostetuista varsista sain satoa vielä pitkälle marraskuuhun.

Lopuksi

Jos siis syksyn kylmä yllättää, älä luovu toivosta. Chili ei tarvitse enää uutta kasvukautta kypsyäkseen, vaan se käyttää olemassa olevat varastot hedelmien kypsyttämiseen. Näin saat satoa vielä pitkälle syksyyn ja jopa talven alkuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Voiko chilit kypsyttää loppuun sisätiloissa?

  Syksyn lähestyessä monella kotipuutarhurilla on sama kysymys: mitä tehdä kasvihuoneeseen tai parvekkeelle jääville chileille, joiden hedel...