keskiviikko 8. lokakuuta 2025

Chilien kasvun ja kypsymisen pysähtyminen – miksi kasvu ei enää etene ja miten voit talvettaa kasvit

Viime syksynä huomasin saman kuin moni muukin chiliharrastaja: kasvihuoneessa komeasti kasvaneet kasvit alkoivat yhtäkkiä jähmettyä paikoilleen. Hedelmiä roikkui oksilla, mutta mikään ei enää kypsynyt. Päivisin aurinko vielä lämmitti, mutta öisin mittari painui alle kymmenen asteen. Se oli selvä merkki – chilien kasvukausi oli tulossa päätökseensä.

Milloin kasvu pysähtyy?

Chilit tarvitsevat lämpöä kasvaakseen ja kypsyäkseen. Kun yöt viilenevät ja vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle +15 °C, kasvin aineenvaihdunta hidastuu merkittävästi. Jos lämpötila painuu alle +10 °C, kasvu käytännössä pysähtyy ja kasvi alkaa valmistautua lepotilaan.

Myös valon väheneminen syksyllä vaikuttaa: chilit tarvitsevat noin 12–14 tuntia kirkasta valoa päivässä kasvaakseen aktiivisesti. Tästä syystä kasvu pysähtyy usein samaan aikaan, kun ulkona alkaa hämärtyä aikaisin.

Mitä voit tehdä, kun kasvu hidastuu?

  • Siirrä kasvit sisälle tai kasvihuoneeseen, jos lämpötila ulkona laskee alle 15 astetta.

  • Leikkaa kuihtuneet ja sairaat osat pois, jotta kasvi voi keskittää energiansa hedelmien kypsyttämiseen.

  • Anna lisävaloa, esimerkiksi kasvivalolla, jos haluat jatkaa kypsyttämistä sisällä.

Jos kasvit ovat suuria tai et halua siirtää kaikkia sisälle, voit poimia raakileet ja kypsyttää ne huoneenlämmössä paperipussissa esimerkiksi omenan tai tomaatin kanssa. Näiden tuottama etyleeni nopeuttaa kypsymistä.

Chilikasvin talvettaminen

Jos haluat kasvattaa samaa kasvia uudelleen seuraavana vuonna, voit talvettaa sen. Talvetus onnistuu parhaiten sisätiloissa, joissa lämpötila pysyy tasaisena ja kasvi saa hieman valoa.

Talvetuksen vaiheet:

  1. Leikkaa kasvi alas noin 10–20 cm korkeaksi. Poista suurin osa lehdistä, mutta jätä muutama vihreä verso, jotta kasvi voi jatkaa hengittämistä.

  2. Siirrä ruukkuun tai pienempään astiaan, jos se on kasvanut maassa tai suuressa laatikossa.

  3. Sijoita viileään ja valoisaan paikkaan, esimerkiksi viherhuoneeseen tai viileälle ikkunalaudalle. Ihannelämpötila talvetuksessa on +10–15 °C.

  4. Kastele niukasti – vain sen verran, ettei multa kuivu kokonaan. Lannoitusta ei tarvita lepotilassa.

Keväällä, kun päivät alkavat pidentyä ja valon määrä lisääntyä, chilit heräävät uuteen kasvuun. Tällöin voit siirtää ne uudelleen suurempiin ruukkuihin ja aloittaa keväthoidon kuten uusilla taimilla.

Yhteenveto

Kasvun pysähtyminen syksyllä on luonnollinen osa chilin elinkaarta. Kun ymmärrät lämpötilan ja valon merkityksen, voit joko jatkaa kypsyttämistä sisätiloissa tai valmistella kasvit talvilepoon. Talvetettu chili palkitsee keväällä nopealla kasvulla ja varhaisella sadolla – ja voit jatkaa sen kanssa monta kasvukautta putkeen.

Kokeile sinäkin talvetusta

Moni yllättyy, kuinka helppoa chilien talvettaminen lopulta on. Pienellä vaivalla voit säilyttää suosikkikasvisi ja saada varhaisen sadon jo keväällä – samalla tutustut chilien elinkaareen aivan uudella tavalla. Kokeile rohkeasti ja jaa kokemuksesi kommenteissa – kuinka monta vuotta sinulla on sama chili tuottanut satoa?

1 kommentti:

  1. Suurin ongelma talvetuksessa tuntuvat olevan vihannespunkit (tai jotkin vastaavat ötökät).

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi. Luen kommentit ennen niiden julkaisua, jotta vältyn roskapostilta. Haluan samalla pysyä ajan tasalla uusista kommenteista, joten odotathan rauhassa kommentin hyväksyntää.

Chilien kasvun ja kypsymisen pysähtyminen – miksi kasvu ei enää etene ja miten voit talvettaa kasvit

Viime syksynä huomasin saman kuin moni muukin chiliharrastaja: kasvihuoneessa komeasti kasvaneet kasvit alkoivat yhtäkkiä jähmettyä paikoill...